fbpx Scroll to top
Landscape | Residential

Zhongshan Kaisa Mountain View Garden

GND Jiedi Landscape Design


Project description

Zhongshan Kaisa Mountain View Garden project is located against the luxuriantly green Shigou Hill, overlooking Wugui Mountain, the first mountain range of Zhongshan. Also, it borders the Natural Ecology of the Yangtze River Reservoir, enjoying an outstanding urban interface, rich mountainous and water resources, intoxicating scenery, and a charming environment. When creating the landscape for the exhibition area of Kaisa Mountain View Garden, GND Landscape took the surrounding advantaged environment as the basis and the city’s nature as a design image. Besides, mountainous and water elements were abstracted to continue the architectural language. Light and shadows were introduced into this space and establish connections between nature, space, and humans. Thus, an aesthetical experience gallery where modern architecture converses with the natural environment is constructed. Regarding the landscape design of Zhongshan Kaisa Mountain View Garden, designers gave consideration to local conditions. They reviewed the forms and rhythm of space to incorporate the characteristics of architecture and the plot into the landscape. Combining the colors, forms, and characteristic space of architecture, the landscape design connects landscape, architecture, and urban green land into an open region to present the beauty of natural rhythm. Human and nature are two eternal topics. Zhongshan Kaisa Mountain View Garden project has always been exploring the concept of coexistence between humans and nature. Given that the exhibition zone is adjacent to nature, designers constructed a two-story viewing platform along the hill. The plain, elegant rockery and water views are accentuated by Wugui Mountain’s grand scenery, whose harmonious coexistence jointly creates the purest natural landscape. The space on the first floor creates a beautiful water view in an artistic context. The pond resembles a heart, on which ripples stir up a lively view. Reflected on the mirror-like surface are buildings, the courtyard, remote mountains, and daylight. Independent views inside and outside the space coexist and blend into a fascinating opposite view in the space. Walking into the exhibition area, visitors will find the space relaxes and converges, proceeding layer upon layer. Based on the Chinese-style architecture style of “Four Streams Returning to the Hall”, the view of “light chasing the mountain” shines with originality. It combines modern sculptures, creating peculiar oriental aesthetics in a contemporary style. The delightful scenery varies on sunny and rainy days throughout four seasons. Light pours down from the atrium like a waterfall, creating a warm and tranquil atmosphere. In the rainy season, water gathers from walls on four sides. In traditional culture, this view symbolizes an endless stream of wealth and carries the wish for a family reunion. What lies beside the view of “Light Chasing the Mountains” is an entrance leading to the second floor. Ascending these flights in an upward action route, one can experience the joy that the scenery changes with each step. The landscape design on the second floor is carried out centered on relations between space and the boundaries of nature. The stone, rockery, water, and tree are blended to create an equilibrium. Decorated by light and set off by shadows, a dreamy artistic communication zone is presented. As light and shadows flow and immerse in this space, they create a clear, divine, and transparent image. The designed flow of enframed scenery “Remote Greenery on Green Hill” extends horizontally out of the water surface. The balcony design and directional lines intentionally guide one’s sight into natural scenery, changing the relations between humans and external scenery from remoteness to closeness. Also, it creates more possibilities for the entire space. In the connection space on the second floor, the landscape design opens the originally enclosed space and leaves an opening on the façade. Each space extends, overlaps, and blends, forming surprising interactions with the underwater stone view in the atrium and bringing a visual impact and unexpected surprise. The architecture lies against the rolling curve of natural mountainous terrain, blending with the mountain range and obeying the rules of nature. The landscape design artfully creates a 5m landscape waterfall, whose majestic water mist covers the original wall. Hearing the water’s bubbling and watching the tree shadow wave, it seems one has entered a world where nature and humanities coexist and a holy space with simplicity. The design of Zhongshan Kaisa Mountain View Garden’s exhibition area explores not only the concrete combination of colors, lines, and materials. Instead, it has returned to original aspirations and broken regional, humanistic, and artistic boundaries, attempting to probe into the lifestyle of mountainous residence in cities. The Kaisa Mountain View Garden project is dedicated to being a new landmark of natural residence in Zhongshan city. By creating the paradigm of mountainous residence in the bustling metropolis with originality, it is an extreme gift to residents chasing the light in the city.


Project details
Location:Zhongshan, Guangdong,China
Studio NameGND Jiedi Landscape Design
Lead designerZhong Yongcheng, Qiu Ge, Li Bing
Design teamConcept design: Luo Feng, Zhang Aizhu, Pan Xiao, Liu Yun, Yan Xingxing, Zuo Chaohui, Lai Guilong, Yang Ke, Yuan Dongyang, Gong Haoze, Chen Minfan Garden construction design: Yang Shuguang, He Juyi, Zhang Jie, Xiao Zonglu, Yan Zongdong Plant design: Zeng Fengling Hydroelectric design: Zhou Peng, Hu Mingyao
Photography creditsRiye Photography

Share project