fbpx Scroll to top
Landscape | Parks and Open Space

Yujidao Park, Sichuan

BLVD International



Project description

Located in Nanbu, Sichuan, Yujidao Park uses forest landscape design techniques and the linkage of urban landscape and cultural resources to build a harmonious living environment that integrates culture and city, industry and city, and scenery and city. After completion, the park has not only become a good place for citizens to relax and exercise, but also play a positive role in enhancing the comprehensive carrying capacity and competitiveness of Nanbu County, as well as promoting the fast development of the county economy. In view of the current waterfront scenery belts that focus on wetland construction, the lack of transition from inland to riverside vegetation has led to the emergence of strong traces of design belts along the river and lack of focus on landscape ecology, the Yujidao Park project ingeniously completed the transition zone design with primary forests, replanting forests, artificial plantations and characteristic landscape forests, perfectly realizing the conversion from native to artificial landscape. 1. The Original Ecology-the In-depth Creation of Landscaping The traditional waterfront area emphasizes the ecological construction of the wetland system, and the liquid bubble ecology and self-purification system of the waterfront wetland are achieved to the extreme. However, in the process of gradual transformation from wetland ecology to forest ecology, it was blocked by urban roads and riverside dikes. In order to create a more complete ecosystem, at the beginning of the planning, the design breaks the barriers of solid boundaries and fully considers the combination of the riverside belt and the urban waterfront park. It builds a deep forest line from the inside to the outside of the riverside tidal flat-wetland system-primary forest-artificial garden area-urban boundary, allowing nature to more perfectly integrate with the city. 2. Design Transition from Solid to Fluid Facing the solid flood control measures that usually traverse between the waterfront space and the city boundary, the traditional design method is to treat it as a space parallel to the river. The design is also performed centered by this, and finally formed a second linear space parallel to the waterfront: a solid model that is connected in series by large and small nodes and a trail system, surrounding the flood control road. In order to avoid the linear control of flood prevention measures on the entire riverside zone, the design draws on the landscaping techniques of Chinese gardens and constructs a number of different "layout" forms. Through multiple enclosed spaces, the continuous multiple vanishing point scenes in Chinese landscape paintings are created to form a flowing picture scroll. 3. Organic Integration of Waterfront Landscape In the traditional design, the method of separating the three areas of tidal flat virgin forest, bank replanting forest, and blue-green plantation forest is of little help to the water ecology. Due to the characteristics of the developed root system of plants, certain powerful tree species will erode to other spaces that were originally intended to be separated on a large scale, and the final result is an environment that cannot withstand time to wash. Therefore, in this project, the design has systematically considered the above-ground and underground spaces. As for the ground and water banks, they are appropriately grouped and combed through the creation of visual corridors, without destroying the boundaries of the original forest. For example, properly clean up trees with a diameter at breast height less than 10 cm, so as to create an artistic effect of landscape gardens. As for the groundwater bank, artificial methods are used to block the unrestricted extension of the root systems of plants such as calamus, parmesan, and reeds. It makes the waterway to enter the tidal flat land, thereby turning the tidal flat into a wet island, improving the foraging space of birds and the habitat of large birds. As for the large and long coastal area, the design provides a rich and diverse visual sensory experience through the shaping of the terrain, the adjustment of the relationship between the vegetation, the enclosing of the dense planting group and the road, the construction of the parking site, and the construction of the characteristic dry stream. During the tour, visitors can not only feel the magnificence of the mountains and rivers, but also enjoy the aftertaste of the details of the park. As a municipal park, the project needs to consider the sense of experience and participation of visitors, but it must not be at the expense of native forest. Therefore, the designer adopts methods such as reduced migration or complete preservation to maximize the ecological value of the primary forest. At the same time, the plank road design is also adjusted in accordance with the space under the forest: the wide area naturally forms a small park, and the narrow area extends into the forest by a winding path. When visitors strolling in it, everything is natural and they can enjoy the natural movement to the heart's content.


Project details
Location:Sichuan, China
Studio NameBLVD International
Lead designerYun Du
Design teamChulin Hu, Weiyi Li, Lemsic Arnel Manga, Gang Huang, Li Zhang, Jin Li, Weishui Lin, Yingru Hou, Songhong Cai
Photography creditsBLVD International
Share project