fbpx Scroll to top
Architecture | Other Architecture Design

The Future of Us Pavilion

SUTD Advanced Architecture Laboratory



Project description

Located in Singapore’s Gardens by the Bay, The Future of Us Pavilion follows the grand tradition of architectural structures that evoke a dialogue with nature by blending an intricate form with a perforated skin fluidly with the adjacent environments. For visitors, it offers a climatically comfortable outdoor environment and a stunning visual experience akin to walking under the foliage of lush tropical trees. Originally built to house The Future of Us, Singapore’s 50th Anniversary capstone event, the Pavilion has since become a permanent landmark that continues to serve as a public asset and venue for important community and cultural events. There is a clear mathematical logic to the design of the Pavilion that was determined by extensive environmental simulations and structural optimisations. The analyses and their application to a detailed computational model led to an optimum solution for its structural form and pattern. Material usage was optimised, and the embodied carbon footprint minimised, pointing the way forward for the building industry to adopt similar design tools and methods.


Project details
Location:Singapore
Studio NameSUTD Advanced Architecture Laboratory
Lead designerThomas Schroepfer
Design teamAlex Cornelius, Aloysius Lian, Thomas Wortmann, Amanda Yeo Qian Yu, Joel Yap Kar Ying, Yehezkiel Wiliardy Manik, Christyasto Priyonggo Pambudi
Photography creditsLim Weixiang ([email protected]_1-4.jpg), Koh Sze Kiat ([email protected]_5-8.jpg)
Share project