fbpx Scroll to top
Architecture | Public Buildings & Institutional

Taverny Medical Centre

MAAJ ARCHITECTES


Project description

The project of a health centre aims at gathering in one place a multidisciplinary team of medical doctors so as to make up for the lack of practitioners outside major cities. Since it is located in a fragmented townscape and bordered by a motorway, we have sought to design a building constructed around a central patio, with an interior well-adapted to care facilities and reminiscent of ancient cloisters. The square shape allows an arrangement of areas of graded privacy around a communal area. The central patio offers several advantages such as natural lighting for the whole building. It also serves as an open extension of the waiting rooms and acts as an intimate and sensory place. Wood is massively used; it reflects our desire to provide the town an environmentally friendly building. Four-sided roofs crown the building and are at a scale in keeping with that of the nearby existing buildings. They ensure the natural lighting and ventilation of the different areas.


Project details
Location:Taverny - France
Studio NameMAAJ ARCHITECTES
Lead designerAnne-Julie MARTINON and Marc-Antoine RICHARD-KOWIENSKI
Photography creditsFrançois-Xavier DA CUNHA LEAL

Share project