Scroll to top
Architecture | Other Architecture Design

Tachikawa ANNEX



Short description

Details between House and Warehouse - The building is an annex designed as a light wooden building, in contrast to the five-story RC main house which rose vertically. The exposed timber frame structure is composed of the lower structure with two-story posts, and the roof structure with timber struts which, supporting the purlins, shift in angles and form HP surfaces. These two structures—the lower and the roof—together with the intervening floor frame in between create a unique and generous single space on each level. The ground floor is used for a warehouse as well as a photo studio, while the upper floor is a second house of the owner. Optimized for the purpose, the ground level has less openings to let in only modest lights into the dark space. In contrast, the upper level has full openings on the gables to brighten the space. Considering the main facade was on the west, we had to cope with low-angle sun exposure as well as to block views from frequent monorail traffic. Thus, we adopted translucent polycarbonate with thick void layer for efficient insulation and thermal protection. As a result, we created a space without shadows, filled with subtle light. As the bearing ground level was only about 1m below surface, we put the mat foundation on that level and used the slab as the ground floor. The soil dug for the foundation was mounded up to the upper level to connect the residential floor with the ground. The light façade with full opening—though translucent—gives a feel of temporary facility and opens to the town. This annex, surrounded by the main building and other detached houses, aims at presenting a new and unclassified townscape in the way it’s used, the scale, and how it emerges as architecture.


Entry details
Location:Tachikawa - Japan
Studio Name MDS
Lead designerKiyotoshi Mori, Natsuko Kawamura
Design teamRyotaro Sakata
Photography creditsKoji Fujii / TOREAL
Share project