fbpx Scroll to top
Architecture | Healthcare Architecture

Suzhou Dushu Lake Hospital  

LEMANARC SA 



Project description

Suzhou Dushu Lake Hospital is located in Suzhou’s Industrial Park, covers a total area of 156,000 square meters, with a total planned construction area of 521,000 square meters, and a total capacity of 3,000 beds. It is composed of a general hospital layout with an 800-bed building area for 131,000 square meters in the first phase and various specialist centers that will be expanded in the future.  The master plan makes sure that each phase is surrounded by a contemporary courtyard. Giving each phase of the medical spaces an exclusive and interesting therapeutic green area. The design of medical functions is in tandem with planning, architecture, landscape and interior design. Moreover, establishing the organic whole of a well-designed hospital from an early stage.  The circular cascade of podiums brings the gardens into the building's interior and roof. The forty-five degree angle layout inspires rich boundary spaces around the site. The double herringbone design of the twin wards brings greater operational efficiency to the hospital and the white walls and grey window cornices are in harmony with the tradition of Suzhou. While avoiding over-decorative design, this efficient, modular and growable modern garden hospital also pays homage to Suzhou, a garden destination in the south of the Yangtze River.  In an age of speed and noise, this station of life in Suzhou will be quiet enough to listen to the heartbeat of everyone here.  Suzhou Garden and ‘Healing Garden’ Gardenized architecture stems from the understanding of gardening: Garden, Gardenization, refers to the internalization of the external world. Suzhou gardens are not only enclosures, but also continuous spatial chains produced by juxtaposition and superposition in horizontal and vertical directions. This spatial chain projects subconscious spatial properties, bringing about barrier and order, recognition and return, nature and artificiality, ritual and security.  Healing Garden refers far from the greenery planting in front of and behind the building, but to a special healing life scenario realized through the act of building that brings together the elements of minerals, plants and space. These scenes when led in a continuous chain of spaces for our use.    In this era of territorial sharing, everyone takes this opportunity to read the déjà vu of their own inner territories.  Standardization to create elegance in Jiangnan water town The plain Jiangnan water town seems to have a super power of slowing down and quieting down time and space. This is exactly the feeling we want to get in this healing scene. The combination of white blocks and gray lines aims to move away from modernity and fashion and return to the quietness and elegance of the place, in order to obtain a longer life.  This vast complex was built entirely in standard modular design. This allows the hospital to be a living organism that can grow and reproduce continuously. The internal functions can also be easily replaced according to operational needs. Annulus and efficiency Compared to a straight line, a loop makes it possible to start from any starting point and return to the starting point without repetition. This feature allows patients to significantly reduce the number of paths they must take. The annulus design saves 1/2 of the route and time compared to a linear route. The ability to connect in both directions due to the geometry of the loop also allows for a closer connection between departments.  The circular shape of the atrium brings much more light and ventilation to the building. The wind-pulling effect of the inner atrium is particularly beneficial for energy saving in the hot and humid southern China. 


Project details
Location:Suzhou  - China 
Studio NameLEMANARC SA 
Lead designerVincent Zhengmao Zhang
Design teamDaniel Pauli ,Xiaodong Wang ,Pansy Wang ,Florian Thomas
Photography creditsXia Qiang
Share project