Scroll to top
Architecture | Educational Buildings

School “Casa da Árvore”



Short description

It starts from the imagination of the treehouse, where the main idea of being in contact with nature and discovery, allows to stimulate learning from a concept that meets the methodology used in school. "Casa da Árvore" appears as one of the first moments in which children have contact with the world of architecture in relation to nature. The idea of connecting classrooms to outer space was the starting point for the development of this project. This premise, coupled with large windows, allowed us to create classrooms where the interior space appears as an extension of the exterior, thus creating a strong connection with nature. The patios and porches allow children to fully use the space, and the structure itself was designed as an integral part of the patio furniture. The choice of materials used is in accordance with the concept of the project, where the use of natural cork as a cladding material in the eaves connects us with nature. The stereotomy itself was crafted like pieces of a puzzle, creating a rhythm on the façade that allows for different appropriations and movements. The concrete of the walls was treated in a particular way, almost alluding to the roots of the trees, where you can see the inert materials that makeup and support the structure resting on a pavement in earth tones that reinforces the imagery of the "Casa da Árvore". …will continue to grow.


Entry details
Location:Leiria, Portugal
Lead designerEurico Sousa
Design teamArchitecture: Joel Esperança, Ruben Vaz, Joaquim Duarte, Filipa Pimpão, Ana Carolina and Sara Fernandes | Construction Firm: Irmãos Couto e Coito Lda | Building Engineering: Dimeng | Air Conditioning: Leiricanal Instalações Técnicas Lda | Lighting Design: Socilux
Photography creditsFG+SG fotografia de arquitetura
Share project