fbpx Scroll to top
Architecture | Residential & Houses

Peloponnese Rural House

Architectural Studio Ivana Lukovic



Project description

A plot situated in a remote village of Kalamia, with an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family retreat. The morphology of the place, a slope with a 6m height difference, led to the decision of creating a house with humble appearance from the street side, while developing in a prominent two-level construction from the garden. Natural materials applied on the elevations and in interior are inspired by industrial feel of the rural Peloponnese traditional stone stables. Reclaimed stone is sourced from the nearby storage and supplemented with a new one from a local quarry. Environmental and local economy benefits were accomplished by specifying craftsmen and natural materials within a hundred-mile radius of the construction site. Built according to sustainable standards with restricted means, the custom-made 140m2 dwelling has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort.


Project details
Location:Kalamia, Ahaias, Peloponnese - Greece
Studio NameArchitectural Studio Ivana Lukovic
Lead designerIvana Lukovic_ Architect
Design teamAlexandra Arampatzi_ Architect; Architectural renderings by Stanford Rabbit (K. Geranios & O. Mpormpantonakis_ Architects); Construction by Dr. Andronikos Theocharis_ Civil Engineer; Mechanical study by Tasos Katsaros_ Mechanical Engineer; Contractor: ELER AE_ Athens, Greece; Joinery by Koupaloglou Emmanouil_ Anavyssos, Greece
Photography creditsPhotos by Athina Souli
Share project