fbpx Scroll to top
Architecture | Residential & Houses

Melroeira’s House

Filipe Saraiva - Arquitectos


Project description

The house’s beauty resides in it’s simple and regular geometry, resulting in an almost monolith volume. Complementing the beauty of its simplistic form, inspired by a child’s drawing of a house, is the surrounding exterior environment. In spite of the exterior landscape not actually being a part of the design, the way it is framed and presented to the interior space, as if it were a painting, was meticulously designed by the architect for his family. It is a home thought to be holistically lived, where function and balance are the main themes of the project. The interior space, natural light and relation to surrounding landscape provide a permanent pleasure of daily living. The surrounding landscape, made up of a vast prairie and punctuated by olive trees, has a privileged view to Castle of Ourém and its medieval villa.


Project details
Location:Ourém - Portugal
Studio NameFilipe Saraiva - Arquitectos
Lead designerFilipe Saraiva
Design teamAndreia Correia, Agnieszka Marques
Photography creditsJoão Morgado
Share project