Scroll to top
Architecture | Residential & Houses

House BS



Short description

The morphological characteristics of the plot as well as its relation with the public way were defining elements of the morphology of the proposal, assuming a modern language both by the adopted morphology and the proposed materials. The house is morphologically characterized by the regular primitive form from which other forms were extracted that created defining elements of the interior and its relations with the surroundings. Higher visual weight was given to the upper floor by closing it over the spaces created by subtracting the original form and thus safeguarding the private area from its largest exposure to the public road and neighboring lots. On the contrary, the ground floor, which is better protected than the walls and vegetation, opens more openly to the exterior allowing the interior spaces to extend, sometimes in the pool, sometimes in the garden as appropriate. The entrance of the house is marked by an indentation in the façade plane, thus creating an area protected not only by the lateral planes of the ground floor, but also by the upper floor. This space is punctuated by the presence of the pool that fills this indentation, seeking the alignment of the upper floor, acting as a defining element of outdoor circulation and access to housing. The development of the project follows the current parameters of a two story dwelling, with the social area situated on the ground floor and the private area occupying the upper floor, but also part of the ground floor.


Entry details
Location:Amarante - Portugal
Lead designerJoão Abreu
Design teamBruno Soares
Photography creditsRui Pedro Martins Ferreira
Share project