Scroll to top
Architecture | Hospitality & Hotels

Hotel Resonance Taipei

KRIS YAO | ARTECH



  • Taipei, Taiwan
  • KRIS YAO | ARTECH
  • Kris Yao
  • Hotel Resonance Taipei (Tapestry Collection by Hilton TM ) is on a great traffic location with easy access to MRT and train station, and is close to many cultural attractions within the old town area. The challenge is to create a compact yet elegant boutique hotel in the tight urban condition. The result is a narrow 14-story slab of guest rooms extending east-west and sitting on a double-height public space wing running north-south for the L-plan corner site. The transparent lobby and café on the ground floor has direct sight connection to the strip gardens on the side, which is not only open to the room guests, but also becomes a smart, and cozy new meeting place for the locals. At the night, the light glowing from inside illuminates nearby streets, and creates a lively night scene. It’s an urbane addition to an aged neighborhood and a model for the redevelopment of old apartment buildings on adjoining streets.

    To make the construction more efficient and environmental-friendly, the building structure and exterior wall are constructed with precast concrete system. The method has shortened the construction period for 11.5 month, and with the benefit to reduce noise, pollution, waste generation and traffic impact. The design evolved from a simple right-angled building, to a lively interplay of projection and recession. Vertical slits of different widths filter light on the long facades, but on the contrary, the short east and west ends have oversized square windows. That alternation of expansive and restrained fenestrations creates a lively surface rhythm, and makes it an example of architecturally imaginative hotel.

    ( Interior design by CCD, Hong Kong. )

  • Dean Cheng, Shawn Liu Studio, Yueh-Lun Tsai
  • KRIS YAO | ARTECH
Project description

Hotel Resonance Taipei (Tapestry Collection by Hilton TM ) is on a great traffic location with easy access to MRT and train station, and is close to many cultural attractions within the old town area. The challenge is to create a compact yet elegant boutique hotel in the tight urban condition. The result is a narrow 14-story slab of guest rooms extending east-west and sitting on a double-height public space wing running north-south for the L-plan corner site. The transparent lobby and café on the ground floor has direct sight connection to the strip gardens on the side, which is not only open to the room guests, but also becomes a smart, and cozy new meeting place for the locals. At the night, the light glowing from inside illuminates nearby streets, and creates a lively night scene. It’s an urbane addition to an aged neighborhood and a model for the redevelopment of old apartment buildings on adjoining streets. To make the construction more efficient and environmental-friendly, the building structure and exterior wall are constructed with precast concrete system. The method has shortened the construction period for 11.5 month, and with the benefit to reduce noise, pollution, waste generation and traffic impact. The design evolved from a simple right-angled building, to a lively interplay of projection and recession. Vertical slits of different widths filter light on the long facades, but on the contrary, the short east and west ends have oversized square windows. That alternation of expansive and restrained fenestrations creates a lively surface rhythm, and makes it an example of architecturally imaginative hotel. ( Interior design by CCD, Hong Kong. )


Project details
Location:Taipei, Taiwan
Studio NameKRIS YAO | ARTECH
Lead designerKris Yao
Photography creditsDean Cheng, Shawn Liu Studio, Yueh-Lun Tsai
Share project