Scroll to top
Architecture | Residential & Houses

Contaminar Amieira



Short description

Arriving at the desired address, after passing through the small family industries and between the pine forest of Leiria and the small town of Amieira, with some isolated and disordered houses, I see, among the green of the vegetation, at the bottom of the land, the HOUSE, which has an industrial image, which refers to some references of industrial pavilions in Marinha Grande, but at the same time has the comfort, scale and image of a contemporary dwelling. A big black metallic roof, draws the contours of the house and rests on a glass box that makes it levitate. The zigzag path from the entrance gate to the house is a walk through my garden, an alley with two paths, one for the car and another for the persons. As I approach, I discover the outdoor swimming pool that forms a mirror of water and a scenographic image in front of the house. I also can see a small volume hidden by the garden, the garage. At the end of the walk, I am received by a large porch where I park the car, and in the center of my roof is a welcome patio that is the center of the house, which perforates the large black square that covers the house, organizes the “U” shape of the house and separates the volume from the social area from the intimate area. The concrete exterior walls contrast with the transparency of the glass and protect the most private areas. The patio light directs me to the wooden front door. Upon entering, I feel that there are no barriers between the outside and the inside, the surrounding greenery and the courtyard garden invade the interior of the home. The industrial aspect disappears and I feel the comfort of my home.


Entry details
Location:Marinha Grande, Portugal
Lead designerEurico Sousa
Design teamArchitecture: Joel Esperança, Ruben Vaz, Joaquim Duarte, Filipa Pimpão, Ana Carolina and Sara Fernandes | Construction Firm: J.A.F. Gameiro | Building Engineering: Filipa Santos
Photography creditsFG+SG fotografia de arquitetura
Share project