Scroll to top
Themed | Design & Wood

Casa El Pinar



Short description

A modern home in Valle de Bravo stands amongst the trees in harmony with the surrounding landscape. A staggered layout was used to work with the sloped terrain, keeping the built footprint to a minimum to preserve all trees and allow the forest to take center stage. The elongated house utilizes mainly FSC-certified structural pine wood, some concrete, and locally sourced stone, leaving all finishes exposed. The luxury of the spatial quality lies in the subtlety of its design. A stone staircase against the basement wall leads to the front door. While the main façade remains closed off for weather protection, the opposite façade has floor-to-ceiling windows that let the sunlight in. The constant visual connection with the forest, as well as the quiet it provides, contribute to the tranquil atmosphere. The open plan layout created by wood columns creates a sense of flowing spaciousness. Concrete floors juxtapose structural laminated pine beams and plywood covered ceilings adding texture and warmth. Smaller details are kept to neutral colors, with black details highlighting the wooden frames. A hallway connects the living room with the home’s private spaces, three bedrooms with their own bathrooms. A bungalow with a guest bedroom is connected to the house through the covered terrace, which features a jacuzzi. Eyesight glides from wooden interiors to the woods and back again, mirroring our philosophy. We believe wood is the material of the future: it does not emit CO2 or any other toxic waste, it requires simple maintenance every two years and, sustainable forest management done right, it is a renewable resource. Rainwater harvesting and recycling treatment systems were installed. Pine trees frame the forest views from any point in the house; with its clean lines and sparse materials, this house is an understated retreat that invites reflection and contemplation.


Entry details
Location:Valle de Bravo, Mexico
Studio NameCF Taller de Arquitectura + Merodio Arquitectos
Lead designerCésar Flores + Mikel Merodio
Photography creditsRafael Gamo
Share project