fbpx Scroll to top
Architecture | Small Architecture

Bamboo pavilion

LIN architeicture



Project description

Every weekend, tourists from Shanghai and its surrounding cities drive to the rural island of Chongming, China, a beautiful island with excellent ecological resources. These resources provide conditions for the further development of local tourism and agriculture. Knowing that the activation of public space has always been an important part of rural construction projects, the main focus of this experiment was to consider how space can shape behavior and become a social generator. The space is vertically organized—with its spatial enclosure highlighted—to entice people to break boundaries and interact with family members and strangers alike. People spend their time resting, talking, and transitioning around this installation. They build up a sense of intimacy and connection by traveling from one section to another. The ecological choice to use bamboo as the primary material shaped the pre-material production, processing, and on-site installation of construction. After being selected in the growing environment, bamboo is transported to the construction site after being subjected to high-temperature cooking, carbonization, and corrosion treatment. The entire construction process was done by the designers, students, and a construction instructor. The production cycle was short and very manageable in relation to the design process. The project provides new possibilities for prioritizing collaboration between designers and students, ecological construction, sustainable operation, and teaching as research.


Project details
Location:Shanghai - China
Studio NameLIN architeicture
Lead designerLifeng LIN (FINN LAM)
Design teamLyu Jiawei
Photography creditsSongkai LIU
Share project