fbpx Scroll to top
Architecture | Hospitality & Hotels

Atlas Hotel Hoian

VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)


Project description

ATLAS HOTEL HOIAN is located in Hoi An’s Old Town; an area which has rapidly grown since it was officially named by UNESCO as a World Heritage Site. Even though the neighborhood is well known for its distinctive tiled-roofscape and its internal courtyards that provide a layered spatial quality, this quality has been slowly eroded due to chaotic commercial flow. Located in an irregular plot of land, the design approach of Atlas Hotel is to turn this constrain into its unique character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely frees the ground floor to create an inter-connected network of courtyards. The five-story hotel includes 48 guest rooms as well as various leisure functions such as restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool. Due to the complexity of the site, each guest room is shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presents an opportunity for the rooms to have greater access to greenery from both bedrooms and bathrooms. The building facade is clad with locally-sourced sandstone pieces combined with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. This façade not only provides solar shading but also ventilates the spaces. The use of these green and natural elements as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to societal improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.


Project details
Location:Quang Nam - Vietnam
Studio NameVTN Architects (Vo Trong Nghia Architects)
Lead designerVo Trong Nghia
Design teamLe Thanh Tung, Pham Huu Hoang, Nguyen Thi Ha Vi, Le Thanh Tan, Nguyen Ngoc Thien Chuong
Photography creditsHiroyuki Oki

Share project