Scroll to top
Architecture | Offices

Anteus Constructora Corporate



Short description

Located in the outskirts of Zapopan, this project consists of the office building for Anteus Constructora, and is integrated into the master plan of its manufacturing plant. The work is carried out on an area of ​​2,570 m2 including parking areas and circulations, within a 6.6 hectare site. In order to create a corporate space that represents the company, both in its quality and in its construction processes; The construction systems and materials developed by the construction company were used, which include: post-tensioned slabs, prestressed slabs, self-compacting concrete, tilt-up walls and pre-cast lattices on site; complemented with proper handling of exposed concrete finishes. The design premise consisted of developing a 2-level building almost entirely made of concrete, which would enhance both the exterior and the interior due to its combination of textures and series of volumes. Inside, the concrete walls and double heights generate a comfortable and illuminated atmosphere through large skylights. The core of the project is defined by an interior patio that houses a tree, allowing the entry of natural lighting and ventilation. On one side of this element, there are the stairs that are surrounded by a concrete lattice. Considering the typology of the project, the design of open work spaces was chosen, configured around a central patio, which are delimited by the furniture itself and the change in materials. This feature promotes a horizontal organization and allows the interaction of collaborators. In addition to the use of concrete, the project integrates carpentry in different spaces, which were designed to create a contrast of tones, as well as a play of light and shadow. In this way, a sober and contemporary atmosphere is created through the use of raw and natural materials, such as concrete, wood, steel and glass. Outside, circulation and parking were carried out with filtering systems and materials such as gravel and permeable concrete; communicating with the building by means of concrete stairs, similar to those improvised on site with reused plywood. Considering its immediate context, the building was designed to become a reference for its urban and built landscape. The landscape design was considered with endemic vegetation and low water consumption, achieving that the project extends in its 6 hectares and is integrated into its natural landscape. In terms of sustainability, the building contemplates bioclimatic strategies such as cross ventilation, overhead lighting and rain catchment. Similarly, all structural systems and materials were manufactured on site, reducing the environmental impact of construction and carbon emissions.


Entry details
Location:Guadalajara, Mexico
Studio NameRicardo Yslas Gamez Arquitectos
Lead designerRicardo Yslas Gamez
Photography creditsJaime Navarro
Share project