fbpx Scroll to top
Interior | Restaurants & Bars

Adela

Faci Leboreiro



Project description

Adela is a restaurant that reinterprets the local 17th century colonial architecture of San Miguel de Allende through sober elements and the openness of natural materials. This restaurant was built on what was previously a fronton court, where honoring the origin and essence of Mexican folklore is the design axis on which this project was created. "Adela - cuisine of origin", seeks to create an experience where Mexican cuisine stands out through the honesty of the ingredients and the authenticity of the dishes. For this reason, the concept starts from a reinterpretation of the local colonial architecture, where the openness of natural materials and traditional elements speak for themselves, in an unpretentious space where our roots rise to create a sensory experience of contemporary Mexican folklore. A sober facade was designed in stone masonry from the region, interrupted only by the steel gate that gives access to the lobby - a spectacular double-height space, where the first visual finish is a sculptural loom designed by the artist Mariella Motilla. In turn, this reception is embraced by a lush garden where a jacaranda stands out - visible from all parts of the restaurant - which was respected from the beginning of the project to be seen in the interior space. As you climb the steel and wood plate staircase, you are surprised by the change in scale and dimensions of the restaurant, where the 40-meter length of the premises is unimaginable from the outside. The simplicity in the design of the interior space is based on the repetition of wooden beams - an element that is taken from the ceilings of the old houses of Guanajuato - which go down the wall and run through the entire space, thus emphasizing the dramatic perspective that it is generated and allows the spectacular panoramic view to be the focal point of the project and the enjoyment of the diners. Adela is a restaurant that reinterprets the local colonial architecture of the century XVII of San Miguel de Allende through sober elements and the frankness of natural materials. In one of the places with the most tourism in the country and with great wealth in terms of he colonial architecture, Adela's intention was to recover an old pediment in San Miguel de Allende, preserving the colonial architecture and transferring it to the present. The intention to highlight the traditional and natural materials of the region was primordial without generating pretensions, the masonry façade was designed with stone of the region, generating economic activity with the local population. Long-lasting elements, easy maintenance and good esthetic. The jacaranda was rescued and became one of the main elements found on the site and that I frame the project design. - visible from all points of the restaurant - being respected was one of the initial objectives of the project to be contemplated in the interior space. As you climb the steel plate and wood staircase, the change in scale and dimensions of the restaurant, where the length of 40 meters of the premises it is unimaginable from the outside. The simplicity in the design of the interior space is based on the repetition of wooden beams - element that is taken from the ceilings of the old mansions of Guanajuato - which go down the wall and go through the entire space, thus emphasizing the dramatic perspective that is generated and allowed the spectacular panoramic view will be the focal point of the project and the enjoyment of diners Our favorite element is the corridor that leads to the wine cellar, a tunnel where the wooden beams descend, as if it were a large latticework. The tour is lived in a dynamic way, on the one hand thanks to the view of the jacaranda, and on the other when discovering the steel plate shelves on which local crafts such as molcajetes, catrinas and clay cups are exhibited. The sun makes this journey magical, changing the space throughout the day with the play of light and shadow that is generated. Arriving at the cellar, a private room was created with a view of the interior garden: an intimate space where to taste the wines under the dim light of the vibrant textile lamp that flutters over the parota wood table. All the furniture and decorative elements are of national and artisan manufacture, highlighting the cushions made on a backstrap loom, the black clay lamps by David Pompa, the textile lamps by Mariella Motilla and all the local crafts that decorate the space, acquired in the neighboring towns. This exercise became an apprenticeship to discover once again the enormous potential that we have in our country, where the delicate artisan hand should be a pride and be exalted through our projects, to share them with the whole world, as well as Mexico. open your arms and your heart.


Project details
Location:San Miguel de Allende, Guanajuato - Mexico
Studio NameFaci Leboreiro
Lead designerCarlos Faci, Marina Leboreiro
Photography creditsLGM Studio
Share project